Makt og muligheter 2024

Psykisk helse – arbeid – ungt utenforskap

Makt og muligheter 2024 handlet om et tema som står høyt på den politiske dagsordenen og i samfunnsdebatten. Målet var å gi konferansedeltakerne flere perspektiver og økt kunnskap.

Konferansen brakte på banen en rekke utfordringer: Unge som ikke får psykisk helsehjelp når de trenger det, et NAV som er vanskelig å nå og et arbeidsliv som ikke alltid er klar til å ta imot folk med helseutfordringer, men også hvilke muligheter som finnes i de forskjellige instansene og i arbeidslivet.

Vi fikk høre om løsninger og tiltak som gjør en forskjell: Fontenehusets arbeid med å bygge opp dem som sliter, gi mennesker som sliter en meningsfull hverdag og en vei inn i arbeidslivet, og Høl i CVen i Bærum som gir viktig jobberfaring til folk som ellers har en lang vei til arbeidslivet. Politikere ble invitert til debatt og vi fikk belyst hvilke tiltak de vil jobbe med de neste årene. Og vi fikk høre rykende fersk forskning som tyder på at utsagn om at «flere unge faller utenfor» ikke helt stemmer. Tallene tyder på at det ikke er flere enn før som faller utenfor, men også at for noen er veien inn i arbeid eller utdanning lenger enn tidligere. Vi skal uansett ikke slå oss til ro med situasjonen.

Her kan du lese rapport fra konferansen.

1 av 10 barn…..

Makt og muligheter 2023

Takk til alle innledere og deltakere på årets Makt og muligheter 2023!

Andelen barn som vokser opp i fattigdom i Norge er tredoblet siden år 2000, og mer enn ett av ti barn vokser i dag opp i en lavinntektsfamilie.

I gjennomsnitt vil det si at to til tre elever i hvert klasserom vokser opp i en familie med dårlig råd. Totalt utgjør dette rundt 112 000 barn.

Barn av foreldre uten fast jobb og foreldre med ikke-vestlig bakgrunn er særlig utsatt, i tillegg til barn som vokser opp i store husholdninger, med enslige forsørgere eller med
foreldre som har lav utdanning.

Å vokse opp med dårlig familieøkonomi har ofte konsekvenser for barnets muligheter videre i livet. Forskning viser at barn som vokser opp i fattigdom har større risiko enn andre
barn for selv å bli fattige som voksne, at de i mindre grad enn andre barn deltar i sosiale aktiviteter og at det er en sammenheng mellom inntektssituasjonen til familien og barns
psykososiale helse. En stor andel av ungdommene som faller utenfor, har vokst opp i en lavinntektsfamilie.
Det er også disse ungdommene som sliter mest med å bli en del av fellesskapet igjen.

Hvordan skal vi styrke oppvekstsvilkårene til barn i fattige familier på kort sikt, og forebygge at fattigdom går i arv på lang sikt?

Se hele programmet her: Makt og muligheter 2023