De som ikke finnes ..

Hvordan er det å være utvist fra Norge og samtidig ikke få til å reise hjem? I dokumentarfilmen «Dei som ikkje er» møter du Sara, James og Arya som har bodd i Norge mellom syv og ti år. De lever uten mulighet til å tjene penger, få helsehjelp eller gå på skole.

Se filmen via NRK sine nettsider på denne linken. 

Filmen følger disse tre gjennom et år med mange oppturer og nedturer. De har sammen med flere i samme situasjon jobbet med Batteriet Oslo for å starte organisasjonen «Mennesker i Limbo». Organisasjonen ønsker å bedre livsrammene for papirløse og ureturnerbare. Batteriene i Kristiansand og Trondheim jobber også med mennesker som befinner seg i denne limbo-tilstanden.

Sara (på bildet) har ikke lov å være i Norge, men får ikke til å returnere til Eritrea. Hun har prøvd hos den Eritreiske ambassaden, hos politiet og hos IOM. Hun har også vært villig til å reise til nabolandet Etiopia, men ingen klarer å returnere henne. Likevel lever hun nå på åttende året i Norge uten rettigheter.

Sara elsker å gå i skogen: « Den fine naturen er den friheten jeg får i Norge. Jeg får puste frisk luft. Det er det eneste. Jeg håper ikke de tar fra meg denne rettigheten

Mange land i Europa har gitt rettigheter og amnesti for de som ikke kan tvangsreturneres. Norge har ennå ikke funnet noen løsninger for disse menneskene.

I 2006 ga Sverige amnesti til 17 000 papirløse.
I 2007 ga Nederland opphold til 25 000.
I 2009/2010 ga Belgia opphold til 39 000.

_________

per-sandberg-limbo
Bilde: NRK Ytring

Les denne kronikken på NRK Ytring:
Dette er asylsøkerne som gir Frps Per Sandberg dårlig samvittighet.«Denne saken er ømtålig for norske politikere. Det er litt sånn at man svir fingrene, for alle har dårlig samvittighet ikke sant», sa Per Sandberg i dokumentaren.

Styrelder for Mennesker i Limbo, Tor Berger Jørgensen, og seniorrådgiver i NOAS, Jon Ole Martinsen, mener vi trenger handlekraftige politikere nå!

I Norge dreier det seg nå om anslagsvis 3000–5000 mennesker med endelig avslag som har bodd her i mer enn 5 år. De har fått avslag etter behandling av utlendingsmyndighetene, men få av dem har fått prøve sakene sine for retten eller møte myndighetene personlig.

Flere av disse er ureturnerbare. Selv om de henvender seg til hjemlandets myndigheter blir de nektet bistand til å skaffe reisedokumenter, og kommer seg ikke ut. Andre opplever situasjonen ved retur så vanskelig at de velger å bo i en nærmest håpløs situasjon i Norge fremfor retur.